Cevap :

Merhabalar;
Öncelikle bir bileşik önerme birden fazla önerme belirtmektir, bileşik önermeyi oluşturan önermelerin bütün doğruluk değeri için daima doğru (1) oluyorsa, bu bileşik önermeye totoloji, daima yanlış (0) oluyorsa, bu bileşik önermeye çelişki denir.

Merhaba!

Totoloji ve çelişkiyi anlayabilmek için mantık ve önermelerle ilgili bilgi edinmemiz gerekir:

Mantık, bütün bilimlerin temel yöntemidir. Hesap makinesi ve elektrik devrelerinin temel kuramıdır.

Mantık; klasik (Aristo) mantığı ve sembolik (matematiksel) mantık olmak üzere ikiye ayrılır. Sembolik (matematiksel) mantık da kendi içinde niceleyiciler mantığı ve önermeler mantığı olmak üzere iki dala ayrılır.

Peki önerme ve bileşik önerme nedir?

Doğru veya yanlış hüküm bildiren ifadelere önerme denir. Önermeler aynı zamanda hem doğru hem de yanlış olamaz. Bir ifadenin önerme olması için, kesin bir hüküm bildirmesi ve bu hükmün herkesçe doğru ya da yanlış kabul edilmesi gerekir. Genel olarak; emir, soru, ünlem cümleleri ve anlamsız cümleler önerme olmaz.

Bileşik önermeler ise veya, ya da, ve, ancak ve ancak, ise gibi bağlaçların birden fazla önermeyi birbirine bağlamasıyla oluşur. Diğer önermeler basit önermelerdir.

Totoloji ve çelişki nedir?

Totoloji; Kendisini oluşturan basit önermelerin her değeri için daima doğru olan bileşik önermelerdir. Sembolik olarak "1"e denktirler.

Çelişki: Kendisini oluşturan basit önermelerin her değeri için daima yanlış olan bileşik önermelerdir. Sembolik olarak "0"a denktirler.

Diğer sorular